Friday, December 14, 2007

Biskut Anzac

Biskut ani rangup rasanya... anak2 pun suka makan.... maklum saja lah namanya biskut berchocolate.... inda sampai 3 ari abis tia kana makan.... lastnya anak2 minta buatkan lagi....so for those who want to cuba membuat biskut ani... Resepinya adalah :

210 g tepung gandum
140g mentega kacang halus
125g mentega
80g gula
80g tepung suji
100g cornflakes (di kisar)
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar golden syrup
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur
Chocolate masakan (dicairkan - sebagai hiasan)

Cara membuatnya :

1. pukul mentega, mentege kacang dan telur hingga sebati.

2. Masukkan golden syrup dan dipukul rata.

3. Masukkan bahan2 lain dan uli perlahan hingga menjadi doh.

4. Bentuklah biskut anda mengikut kesukaan masing2.

5. Bakarlah dengan suhu 160 C selama 15-20 min.

6, Setelah biskut sejuk. celupkan lah biskut tadi kedalam chocolate yang dicairkan tadi...

Selamat mencuba....

0 comments: